Espresso is een manier van koffie zetten, waarbij heet water onder hoge druk door een kleine hoeveelheid fijn gemalen koffie wordt geperst. Hierdoor is Espresso sterker dan “normale” koffie.Bij espresso wordt de koffie, anders dan normaal, Een echte espresso herken je aan een laagje lichtbruine schuimige crema. Deze laag bevatten de vetten van de koffieboon die vrijkomen als het water met hoge druk door de gemalen koffie wordt geperst.

Traditionele wijze van Espresso zetten

Net als veel koffiesoorten is ook espresso bedacht in Italië. En zoals veel Italiaanse eet- en drinkklassiekers heeft ook Espresso zijn eigen manier van zetten. Het traditionele proces van zetten heeft de volgende karakteristieken:

6,5 – 7.5g
20 – 30 sec
8 – 9bar
92 – 96 °C

Dat wil zeggen: voor één espressoshot van 30 ml wordt water van zo’n 95 °C door 6,5-7,5 gram koffie gestuwd bij een druk van tussen 8 en 9 bar, gedurende 20 tot 30 seconden.

Espresso varianten

Door de jaren heen zijn veel koffievarianten met espresso gemaakt. Hieronder een aantal van de bekendste espresso varianten

Espresso doppio

De doppio is een dubbele espresso. Deze dient in 1 kopje te worden geserveerd.

Ristretto

 Bij een ristretto wordt er minder water gebruikt dan bij een normale espresso. Hierdoor wordt de ristretto sterker van smaak dan een normale espresso. Een ristretto dient in een normaal espressokopje te worden geserveerd.

Caffè Lungo

Een Caffè Lungo espresso, ofwel lange koffie, bestaat uit een normale hoeveelheid espresso, aangevuld met heet water. Het totale volume is ongeveer 75-95 ml. Gelijk aan een espresso doppio, maar uiteraard minder sterk. Het aangevulde water wordt bij een Lungo door de gemalen koffie heen getrokken.

Caffè Americano

Is een normale espresso iets te sterk? Dan moet je de volgende keer echt even een café Americano bestellen. Dit is namelijk een espresso aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water. De smaak die zo gecreëerd wordt, doet dankzij haar zachte en milde tonen denken aan filterkoffie. Groot verschil met de Lungo is dat het water bij een Americano aan de espresso wordt toegevoegd.

Espresso varianten met melk

Er zijn ook een aantal espresso varianten met melk. We zetten de bekendste varianten even op een rijtje:

  1. Caffè macchiato: een espresso met een toef melkschuim
  2. Cappuccino: een enkel shot espresso met 100 ml gestoomde melk en melkschuim in een kopje van ongeveer 125 ml
  3. Caffè panna espresso met slagroom
  4. Caffè latte: een espresso met gestoomde melk. Meer melk dan cappuccino
  5. Latte macchiato: gestoomde opgeschuimde melk met daaraan voorzichtig een espresso toegevoegd waardoor een gelaagde structuur ontstaat