Ahhhh. Een lekker bakkie als je net uit bed komt. Heerlijk begin van de dag. Maar wist je dat de ochtend eigenlijk het slechte moment is om koffie te drinken? WAT!?!?! Ja echt. Je kan beter koffie wat later drinken. Waarom? Dat leggen wij je nu uit!

Lekker opstaan!

Ons lichaam maakt het hormoon Cortisol aan. Dit wordt gedaan in de bijnierschors die het haalt uit cholesterol. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het in stressvolle situaties vrijkomt. Ook helpt Cortisol ons met het dag- en nachtritme. Zo maakt het lichaam Cortisol aan wanneer je in de ochtend opstaat. Je lichaam komt dan in de actieve modus.

Je biologische klok in de war

Cafeïne beïnvloedt de cortisolproductie. Door elke ochtend cafeïne binnen te krijgen, vertrouwt je lichaam op de dagelijkse dosis cafeïne. Hierdoor went het lichaam aan deze shot en zal minder Cortisol aanmaken. Hierdoor ben je eigenlijk minder wakker dan wanneer je dat bakkie koffie laat staan en deze later drinken.

Wanneer dan wel die felbegeerde eerste bak?

Ja wanneer dan wel je eerste bakkie? Nou als je tussen 10.00 en 12.00 uur in de ochtend je eerste bakkie neemt dan zit je helemaal goed. Maar als je niet zolang kan wachten mag het natuurlijk ook iets eerder, maar zorg wel dat je even goed bent opgestaan en klaar wakker bent!